
Buurtbewoner Robert Maat, Kirsten Oosterbroek en staatssecretaris Gijs Tuinman in Agelo, vandaag© Oost
Bij de definitieve keuze voor de locatie waar een munitiedepot moet komen, houdt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman rekening met de hoeveelheid woningen die moet verdwijnen en het aantal mensen dat wordt geraakt. Dat zei hij vandaag bij een bezoek aan Agelo. In het buurtschap moeten bijna dertig huizen verdwijnen als de keuze van de staatssecretaris valt op de driehoek Weerselo-Rossum-Agelo. Bewoners gingen vandaag in gesprek met Tuinman.

Staatssecretaris Gijs Tuinman op bezoek bij inwoners om te praten over mogelijke komst munitiedepot
“Het is goed dat de staatssecretaris de tijd en de moeite heeft genomen om met ons in gesprek te gaan”, zegt Paul Roesthuis, één van de omwonenden die zijn huis kwijtraakt als de keuze van Den Haag op de driehoek Weerselo-Rossum-Agelo valt. “Ik heb wel het idee dat het hem raakte, de hoeveelheid woningen en locaties die hier weg moeten”, klinkt het hoopvol. “Uiteraard kan hij geen toezeggingen doen. Het blijft afwachten tot eind mei voor we duidelijkheid hebben.”
Boekje open
‘Defensie, verknal onze toekomst niet’, het is de titel van een boekje dat de staatssecretaris overhandigd kreeg tijdens zijn bezoek aan het gebied, vandaag. “29 huizen moeten weg en in het buitengebied gaan die van generatie op generatie. Dat is een hele dierbare plek, dat is onverkoopbaar”, vertelt buurtbewoner Giny Steggink, “We wilden dat weergeven in een boekje. We hebben van alle mensen die weg moeten een foto gemaakt met hun huis.”
Uit de verhalen die in het boekje staan blijkt de brede maatschappelijke impact van het verdwijnen van 29 huizen uit Agelo. “Op een schooltje in Agelo komen te weinig kinderen als er zoveel gezinnen weg moeten”, legt Steggink uit. Maar ook de mensen die wel mogen blijven, vrezen de gevolgen. “Wat ik indrukwekkend vind, is de tekst van een buurvrouw van mij. Zij hoeft niet weg en zegt: ‘Hoe saai, eenzaam en verlaten wordt het hier wanneer al die fijne, interessante buren weggaan’.
Nabuurschap
De impact duidelijk maken, daar ging het de bewoners om. Of dat gelukt is, wordt pas eind mei bekend als Defensie definitief de knoop doorhakt. “Wat ik meeneem terug naar Den Haag is dat iedereen zo snel mogelijk duidelijkheid wil hebben, maar wat ik ook echt meeneem, is het nabuurschap, en die had ik nog niet zo heel scherp op de radar”, zegt de staatssecretaris. “Het gaat niet alleen over de locaties van mensen maar ook over de hele gemeenschap. Hoe die functioneert en wat de impact is als dat weefsel uit elkaar dreigt te vallen.”
Over die impact sprak onder andere bewoonster Kirsten Oosterbroek met de staatssecretaris. De boerderij waar haar familie al generaties woont, dreigt te verdwijnen. Op de vraag wat ze Tuinman heeft verteld zegt ze: “Dat hier totaal geen draagvlak is en dat we allemaal willen blijven met onze huizen en bedrijven. Ik denk dat die boodschap ook wel duidelijk is geworden. Ik hoop dat hij inziet dat het hier gewoon geen goede plek is en dat meeneemt naar Den Haag. Ik heb hem verteld dat ik de vijfde generatie ben en dat hier zoveel bloed, zweet en tranen in zitten dat we absoluut niet weggaan.”
“We kijken naar bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak en naar wat echt nodig is voor die krijgsmacht”, zegt staatssecretaris Tuinman. “En dat eerste is voor mij het zwaarstwegende: hoeveel woningen, hoeveel mensen worden daar direct door geraakt? Ik vind het belangrijk dat je met mensen spreekt voor je beslissingen neemt. Ik vind ook gewoon dat je dat bij de mensen op hun eigen erf in hun eigen keuken moet voelen.”
Amoveren
Daarbij kijkt de gemeente ook nadrukkelijk naar het aantal woningen dat moet verdwijnen. In Staphorst, een andere mogelijke locatie voor het munitedepot, gaat het om vier woningen en in Biddinghuizen om vijf. “Wat voor mij voor een grootschalig munitiedepot het zwaarst weegt is het aantal te amoveren woningen. Dat betekent: hoeveel woningen en boerderijen zouden er gesloopt moeten worden? Dat probeer ik tot een minimum te beperken.”