Hoog bezoek in Agelo, waar bewoners niets liever willen dan Defensie tegenhouden
Gerben Kuitert
De buurtschap Agelo heeft zaterdag alles uit de kast gehaald om politici ervan te overtuigen dat de komst van een munitiedepot de gemeenschap zal vernietigen. En daarvoor hoeft het niet eens te ontploffen. BBB-Kamerlid Marieke Wijen was het meest duidelijk: „Wat mij betreft komt hier geen munitiedepot.”
Al een klein jaar heerst er onzekerheid in Agelo en Rossum. Het weidegebied tussen beide kernen is een van de drie mogelijke locaties voor een nieuw munitiedepot van Defensie. Dat heeft grote consequenties: 29 gezinnen zullen moeten verhuizen. Daaronder zijn twaalf families die hun boerenbedrijf zouden moeten staken.
Een groep Kamerleden van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB en van de grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA werd zaterdag, vergezeld door een aantal Statenleden en raadsleden, in een bus rondgereden door het gebied in de gemeente Dinkelland. Daarbij werd ook de kern van Agelo aangedaan. Daar werd halt gehouden bij basisschool ’n Baoken waarvan het voortbestaan wordt bedreigd als het leerlingental verder daalt doordat gezinnen gedwongen weg moeten uit het gebied. De bus stopte ook op het erf bij de families Aarnink en Harmsen, die ter plekke moeten stoppen met boeren als het munitiedepot er komt.
Staphorst meldt zichzelf
De politiek zal moeten kiezen tussen Agelo, Biddinghuizen in Flevoland en Staphorst. Deze laatste gemeente stak zelf de hand op, maar wil er wel wat voor terug: een aansluiting van het bedrijventerrein op rijksweg A28. Dit overigens tot woede van een groot aantal inwoners van Staphorst.
De rondrit werd besloten op de Amanshoeve, het luxe woonzorgcomplex voor zestig senioren in Agelo, dat vrij recent nog is uitgebreid. „Dit complex ligt op 1400 meter van de beoogde locatie van het munitiedepot. Daarvoor geldt dat je er niet permanent met een grote groep mensen mag verblijven. Er is mij nog niet verteld wat een ‘grote groep’ is, maar ik vrees dat zestig groot genoeg is om weg te moeten”, zegt eigenaar Jan Aman.
Maar wat vonden de aanwezige Kamerleden er eigenlijk van?
Jeanet Nijhof, PVV-Kamerlid uit Hengelo: „Wij hebben nog geen keuze gemaakt. Maar het is belangrijk dat een gebied leefbaar blijft en dat je een locatie kiest waar zo’n depot een zo klein mogelijke impact heeft. Dat het hier grote impact heeft, is mij vandaag wel duidelijk geworden.”
Annemarie Heite, defensiewoordvoerder NSC: „Ik vergelijk de situatie hier met het gaswinningsgebied in Groningen. Ook daar stond het leven stil door alle onzekerheid. Ik ben hier niet om toezeggingen te doen. Wat ik wel kan, is de staatssecretaris op het hart te drukken wat de komst van zo’n depot met de mensen hier doet.”
Wim Meulenkamp, VVD-Kamerlid uit Ambt Delden: „Dit was een heel nuttige ochtend. Wat de organisatie goed heeft gedaan, is duidelijk maken dat zo’n depot niet alleen grote gevolgen heeft voor de direct betrokkenen – de mensen die in het gebied wonen – maar voor de hele gemeenschap; voor de sociale samenhang en voor het voortbestaan van de school.”
Marieke Wijen-Nass, defensiewoordvoerder van BBB in de Tweede Kamer, was het duidelijkst: „Wat mij betreft komt hier geen munitiedepot. Het zou enorme gevolgen hebben voor de gezinnen die daar wonen. Ik zou de staatssecretaris (haar partijgenoot Gijs Tuinman -red.) willen vragen om zelf hier eens te luisteren naar de verhalen van onder anderen de boeren die worden getroffen.”